در خواستگاری چه سوالاتی را مطرح کنیم؟
قبل از اینکه به سوالات مربوطه بپردازیم نکته مهمی که در بحث مشاوره پیش از ازدواج مطرح می باشد نداشتن اختلاف قابل توجه در اعتقادات و فرهنگ می باشد چرا که اگر طرفین از لحاظ اعتقادی و فرهنگی دارای تضاد محسوسی باشند احتمال موفقیت این ازدواج بسیار پایین خواهد بود و یا طرفین با مشکلات بسیاری مواجه خواهند شد. اما چنانچه در این دو مورد توافق و تشابه وجود داشته باشد و در شرایط عادی، معمولا سایر موارد با مهارتآموزی و آموزش تا حدودی قابل اصلاح و بهبود میباشد.
سؤالات متداول در جلسه خواستگاری کدامند؟
در اینجا اکثر حوزه های مهمی را که باید در جلسه آشنایی یا خواستگاری از آنها جویا شویم را برشمرده و توضیح داده می شوند البته باید گفت که این موارد را نمی توان فقط با سؤال و جواب دریافت بلکه گاهی با مشاهده و به طور غیر مستقیم باید به آنها پی ببریم که البته در این بخش نیازمند مراجعه به یک مرکز مشاوره پیش از ازدواج هستیم که در آن بتوانیم این روش را آموزش ببینیم.
مهمترین مواردی که در ذیل بدانها پرداخته شده است بدین قرارند:
۱) اطلاعات شخصی
۲)خط مشی و اهداف ازدواج
۳) اعتقادات و مسائل مذهبی
۴) عمل به احکام و وظایف شرعی
۵)استقلال فکری
۶) نحوه برخورد با اعضای خانواده
۷) ارتباطات اجتماعی و فامیلی
۸)انتخاب شهر محل سکونت
۹) اشتغال همسر(زن)
۱۰) درآمد زن و نحوه خرج کردن آن
۱۱) بیماری های جسمی خاص و روحی و روانی
۱۲)مسائل مالی و درآمد
۱۳)تجملات و تشریفات
۱۴)عصبانیت و خشونت
۱۵) مصرف دخانیات
۱۶) وسائل ارتباط جمعی و شبکه های اجتماعی
۱۷) شروط ازدواج ومراسم عروسی
۱۸) اعتقاد به مشاوره
۱۹) بچهدار شدن
۲۰) انتظارات
۲۱)خصوصیات فردی
از آنجا که جامعه مدرن امروز تغییراتی در سبک زندگی انسانها به وجود آورده مشاهده میکنیم که برخی از آشناییها در خارج از چارچوبهای سنتی و رسمی خانوادهها انجام می شود. اما هنوز هم بسیاری از خانوادهها و افراد آشنایی و ازدواج را بر اساس سنتهای خانوادگی و مراسم خواستگاری انجام میدهند.
با توجه به اهمیت جلسه خواستگاری و اهمیت شناختی که این جلسه به طرفین میدهد در این مقاله مهمترین مواردی که باید طرفین در طرح سؤالات خود مد نظر داشته باشند و همچنین مهمترین سؤالات دسته بندی شده اند.
در جلسه خواستگاری بهتر است چه سؤالاتی را مطرح کنیم که به شناخت بیشتری از طرف مقابل دست پیدا کنیم؟ معمولا این سؤال اصلیترین دغدغهی مراجعان ما در مشاوره پیش از ازدواج است. در ذیل به مهمترین موضوعاتی که در مسیر زندگی اهمیت دادن به آنها بسیار مهم است اشاره می شود:
۱) اطلاعات شخصی:
در این مورد طرفین میبایست در خصوص نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، تعداد فرزندان خانواده و ترتیب تولد آنها، وضعیت نظام وظیفه (در صورت معافیت، علّت آن) سابقه بیماری جسمی، روحی و عصبی، روابط با خواهر، برادر، پدر و مادر و … سوالاتی را مطرح کنند.
۲)خط مشی و اهداف ازدواج :
طرح سؤالاتی از قبیل: هدف شما از ازدواج چیست؟ زندگی شما بر چه چیزی استوار است یا خواهد بود؟ ملاک خوشبختی و موفقیت را در چه میبینید؟ به نظر شما مهمترین عامل خوشبختی چیست؟
۳) اعتقادات و مسائل مذهبی :
میزان اعتقادتان به نماز و روزه چقدر است؟ در خصوص پوشش و نوع لباس پوشیدن درجمعهای خانوادگی، مهمانیها و در جامعه چه نظری دارید؟ نسبت به پوشش چادر خانم چه نظری دارید؟ اعتقاد و تقید به شرکت در مراسم مذهبی و اماکن متبرکه در چه حد میباشد؟
۴) عمل به احکام و وظایف شرعی:
چنانچه این مسئله برایتان دارای اهمیت است باید دقیقاّ بدانید که طرف مقابلتان نسبت به انجام واجبات و ترک محرمات چگونه رفتاری دارد؟
۵) استقلال فکری:
نظر خانوادهتان در زندگی آینده چقدر برایتان مهم است؟ آیا در هر امری با خانواده مشورت میکنید؟ در خانواده شما تصمیم گیرنده نهایی چه کسی است؟ نظر شما در خانوادهتان چقدر اهمیت دارد؟ خانواده شما مردسالار است یا زنسالار؟
۶) نحوه برخورد با اعضای خانواده:
نحوه تعامل شما با پدر و مادر چطور است؟ با خواهر و برادر چطور؟ (نحوه برخورد با پدر و مادر و احترام به ایشان بررسی گردد)
۷) ارتباط اجتماعی و فامیلی:
رابطه خانوادگی شما با سایر فامیل چگونه است؟ رفت و آمد با دوستان تا چه اندازه برای شما مهم است؟ آیا اجازه رفت و آمد با دوستان را به من میدهید؟ اهل مسافرت هستید؟ چند نفر دوست صمیمی دارید؟ آیا نوع و میزان روابط شما با آنان بعد از ازدواج تغییری خواهد کرد؟
۸) شهر محل سکونت:
چنانچه دختر و پسر اهل یک شهر نباشند یا اگر باشند ولی شرایط کاری آقا به گونهای است که احتمال تغییر محل زندگی وجود دارد باید در این زمینه سوال پرسیده شود.
آیا شما به محل سکونت خود وابستگی دارید؟ نظر خانوادهتان در مورد زندگی در شهر دیگر چیست؟ میتوانید در شهر دیگری زندگی کنید؟
۹) اشتغال همسر(زن)
نظر شما در مورد اشتغال خانمها چیست؟ اگر خانمی دوست دارد شاغل باشد حتما قبل از ازدواج باید در این مورد صحبت شود و به توافق برسند.
۱۰) درآمد زن و نحوه خرج کردن آن:
همان طور که میدانیم تمام مخارج زندگی به عهده شوهر است و چنانچه زن شاغل باشد مرد نمیتواند از او طلب مالی کند. دخترانی که شاغل هستند بهتر است در این زمینه سوالات زیر را مطرح نمایند:
تاچه اندازه روی کمک مالی همسرتان (زن) حساب باز میکنید؟ نظر شما در مورد پس انداز کردن درآمدتان چیست؟ چقدر امکانات مالی همسرتان (زن) در زندگی برایتان مهم است؟
۱۱) بیماری های جسمی خاص و روحی و روانی:
آیا بیماری جسمی خاصی در خانواده شما وجود دارد؟ تاکنون داروی خاصی (داروی اعصاب) مصرف کردهاید؟ آیا بیماری روانی خاصی در خانواده شما وجود دارد؟ آیا زود رنج هستید؟ کدام یک از خصوصیات خود را دوست ندارید؟ نظر شما در مورد قهر کردن زن و مرد چیست؟ از برخورد با چه افرادی احساس ناراحتی می کنید؟
۱۲) مسائل مالی و درآمد:
به نظر شما باید مسائل مالی را با زن در میان گذاشت؟ زن به پول توجیبی نیاز دارد؟ نظر شما راجع به سخاوت و دست و دلبازی چیست؟
۱۳) تجملات و تشریفات :
آیا امکانات زندگی دیگران برای شما اهمیت دارد؟ در مورد تشریفات و تجملات و یا ساده زیستی چه نظری دارید؟ آیا معتقدید وسائل منزل باید هر سال عوض شوند؟
۱۴)عصبانیت و خشونت :
آخرین دفعهای که عصبانی شدید کی بود؟ علتش چه بود؟ در آن لحظه برای کنترل خشم خود چه کردید؟
آیا تا به حال پیش آمده که در مقابل پدر و مادرتان از کوره در بروید؟ اگر عصبانی شوید چگونه خودتان را آرام میکنید؟
۱۵) مصرف دخانیات :
آیا در خانواده شما کسی دخانیات مصرف میکند؟ نظرشما در مورد مصرف مواد دخانی و تریاک و یا مواد روانگردان چیست؟ آیا با این حرف موافقید که کشیدن قلیان مشکلی ندارد؟ تا به حال تجربه استفاده از مواد دخانی را داشته اید؟
۱۶)وسائل ارتباط جمعی و شبکه های اجتماعی :
کدام یک از وسائل ارتباطی در منزل شما بیشترین استفاده را دارد (تلویزیون، ماهواره، گوشی و …)؟ نظر شما در مورد استفاده از ماهواره، شبکههای اجتماعی و اینترنت در زندگی چیست؟
۱۷)شروط ازدواج ومراسم عروسی:
نظر شما در مورد مهریه چیست؟ نظرتان در مورد مراسم عقد و عروسی و نحوه برگزاری آنها چیست؟
فکر میکنید برای خرید عروسی به چه وسائلی نیاز است؟ نظر دیگران در خرید عروسی تا چه اندازه برایتان مهم است؟
۱۸) اعتقاد به مشاوره :
آیا برای گرفتن راهنمای و مشاوره جهت انتخاب صحیح حاضرید به مراکز مشاوره پیش از ازدواج مراجعه کنیم؟
چنانچه در زندگی با مشکلی مواجه شدیم و نتوانستیم خودمان آن را حل کنیم، چه کسی میتواند به ما کمک بیشتری کند؟ آیا مراجعه به یک مشاور متخصص را میپسندید؟
۱۹) بچه دار شدن:
آیا به بچه علاقه دارید؟ فکر میکنید بهترین زمان بچهدار شدن چه موقع است؟ آیا جنسیت بچه برای شما فرق میکند؟
۲۰)انتظارات :
چه صفاتی را برای همسر آینده خود لازم میبینید؟ همسر آینده شما از طریق چه کارهایی شما را خوشحال و یا ناراحت میکند؟ چه انتظاراتی در اولویت قرار دارد؟
۲۱)خصوصیات فردی :
چند تا از بارزترین ویژگیهای منفی خودتان را بگویید؟ چند تا از بارزترین ویژگیهای مثبت خود را بیان کنید؟ دوست دارید کدام یک از صفات خود را تغییر دهید؟ آیا خودتان را با تمام کمی و کاستیها دوست دارید و یا سعی بر تغییر برخی از صفات خود دارید؟ چقدر برای خود ارزش قائلاید؟
چند نکته که در خصوص مطرح کردن سؤالات لازم است مورد توجه قرار گیرد عبارتند از:
- سوالاتی که در این مقاله طرح شده است به صورت عمومی و تئوری بوده و شما می تواید با توجه به شرایط و موقعیت فرهنگی خودتان و فرد مورد نظر آنها را به صورت کاربردی و ملموس تغییر داده و مطرح کنید.
- مهمترین شرط مفید بودن این سؤالات صداقت کامل دو طرفه در پاسخ دادن است.
- سؤالات جوری مطرح شده که هم آقایان و هم خانمها بتوانند از آن ها استفاده کنند.
- بهتر است سؤالات در جلسات حضوری و رو در رو مطرح شوند و از طرح سؤال در مکالمه تلفنی و فضای مجازی اجتناب کنید چرا که مشاهده رفتارهای غیر کلامی فرد به شناخت شما از وی کمک زیادی خواهد کرد و متوجه میزان صداقت او در پاسخگویی میشوید.
دیدگاهتان را بنویسید