با كودكان خجالتی چگونه رفتار کنیم؟
گاهی اینگونه است که، كودك خجالتي كودك “مضطربي”ست كه باور دارد من بد هستم همه بد هستند، و اين افراد بد اگر از بدي من اگاه شوند به من آسيب ميزنند. خجالت به معني عدم حرمت نفس همراه با اضطراب ميباشد.
١) هميشه احساس كودك را تأييد كنيد. وقتي ترسيد نگویيد: «اين كه ترس ندار» يا «نترس»، بايد گفت: «ميدونم ميترسي». در صورت نفي و رد احساس كودك، او به اين نتيجه ميرسد كه من هيچي نميفهمم، هر چه احساس ميكنم اشتباه است و شروع به نفي احساس خود و شخصيت خود ميكند.
٢) كودك را به صورت مستقيم تصحيح نكنيد. هرگز او را جلوي دوستانش يا در مقابل جمع يا حتي جلوي خواهر و برادرش اصلاح نكنيد. اگر كلمهاي گفت كه اشتباه بود در جملهاي از آن كلمه استفاده كنيد. در صورت لزوم، داخل اتاقش به تنهايي درباره كار اشتباهش صحبت كنيد.
٣) وقتي با شما صحبت ميكند به او توجه مخصوص نشان بدهيد حتی اگر در حال تلفن حرف زدن، صحبت با دوستانتان، كار با كامپيوتر يا تماشاي تلويزيون هستيد لحظهاي كارتان را متوقف كنيد، به چشمانش نگاه كنيد و در صورت لزوم از او بخواهيد بعد از اتمام كارتان با او صحبت خواهيد كرد.
٤) از او بخواهيد برايتان كتاب بخواند، از او بخواهید فيلمي كه ديده را تعريف كند و نشان بدهيد مشتاق شنيدن هستید.
٥) هرگز به او يا كارهايش نخنديد. مخصوصاً در جمع حتي به كارهاي بامزهاش نخنديد مگر انكه خودش اين خواسته يا انتظار را داشته باشد.
٦) بعد از شش سالگي با كمك مربي خصوصي او را در زمينه يك ورزش “گروهي” مثل فوتبال يا بسكتبال بسازيد تا در زمين ورزشي بدرخشد.
٦) هرگز با فرزندتان درد دل نكنيد. بدي ديگران مخصوصاً همسر خود را هرگز به او نگوييد. پدر و مادر باید دوست فرزندانشان باشند ولی هیچگاه هیچگاه هیچگاه هیچ پدر و مادری حق ندارد فرزندش را به عنوان دوست خود انتخاب کند.
٧) روزي ٥٠ بار، به جا و به موقع به او بگوييد تو خوبي. مرسي پسر خوبم، ممنونم دختر خوبم.
٨) از ظاهر او ايراد نگيريد او را با كسي مقايسه نكنيد.
٩) به خاطر اشتباهش او را تنبيه نكنيد.
١٠) اجازه بدهيد اشتباهات بيخطر كند و در صورت نياز بدون منّت كمكش كنيد.
١١) به او احساس گناه ندهيد مثلاً «خسته شدم از دستت»، «پيرم كردي»، «كاش بميرم راحت بشم». «به خاطر شما تو اين خراب شده موندم»، «تو هم لنگه بابات/مامانت هستي».
١٢) از كودك به عنوان جاسوس استفاده نكنيد.
١٣) با او قهر نكنيد.
١٤) از خجالتی بودن او در جمع حرفی به میان نیاورید کودکان خجالتی در برابر حرفهای اطرافیان بسیار حساساند.
دیدگاهتان را بنویسید