پرسشهای متداول:
کاربر گرامی، شما می توانید در این قسمت پرسشهای دیگر کاربران سایت را که در خصوص موضوعات مختلف مطرح کرده اند را به تفکیک هر بخش مشاهده نمائید و از این طریق سریعتر به جواب خود برسید و در صورتی که پرسش شما در میان آنها نبود از قسمت پائین همین صفحه پرسش خود را مطرح نمائید.
پرسش های متداول بخش کودک:
در انتقال مفاهیم دینی سختگیری درست نیست و رها کردن فرزند هم درست نیست. اینکه او را رها کنید تا خودش به این نتیجه برسد که باید نماز بخواند روش مناسبی نیست. بلکه روش درست این است که در فضایی از مهر و محبت پیگیری فرمایید تا نمازهایش را اقامه کند. چه خوب است که از سالهای قبل از تکلیف رسیدن فرزندان، آنها را با اقامه نماز و اثرات آن آشنا کنیم. ابتدا آنها را ترغیب به اقامه یکی از نماز یومیّه کنیم و برای این مهم وقت بگذاریم و از تشویق فرزندانمان غافل نشویم و به تدریج آنها را ترغیب به اقامه نمازهای بیشتر کنیم به گونهای که تا مدّتی قبل از سن تکلیف، تمام نمازهای خود را اقامه کند. خودمان الگوی رفتاری مناسبی برای فرزندانمان باشیم. اگر نسبت به زمان نماز دقّت داشته و با آدابی پیش از اذان آماده شویم و در مکان ویژه و با توجّه نماز را اقامه کنیم فرزند ما این الگو رفتاری را از ما یاد میگیرد. چه خوب است فرزند ما بعد از اقامه نماز، تغییر در رفتار و اخلاق ما را حسّ کند. چه خوبتر اینکه در مورد خاصیّت نمازمان در خانه گفتگو کنیم. مثلاً درباره کمک گرفتن نماز در کارها، گفتگویی داشته باشیم. همسالان و دوستان مناسب هم در این امر بسیار مؤثّر هستند. اگر دختر ما با دوستانی همنشین باشد که به این امر اهمیّت میدهند مطمئنّاً روی او اثر خواهد داشت. از دعا و توسّل در این امر مهم غافل نشویم. دعای والدین در حقّ فرزندان بسیار اثربخش است. قصّهگویی و کتابهای مفید در این زمینه میتواند بسیار کمک کننده باشد.
تخیّل در سنّ دختر شما، کاملاً عادی است. این تخیّل در دختربچهها بیشتر دیده میشود ولی این تخیّل نباید به عدم امنیت افراطی او تبدبل شود. کتابها، بازیهای مجازی و برنامههای تلویزیونی [را] مناسب سنّ کودکتان انتخاب کنید به گونهای که آرامش و امنیّت در آنها باشد و برای سنّ ایشان ترسناک نباشد. برخی اوقات یک برنامه برای کودکان بزرگتر اصلاً ترسناک نیست ولی برای سنّ کودک شما مناسب نیست. بسیاری از تصوّرات کودکانه ریشه در برنامههای یاد شده دارد. بیکاری فرزند ما در بسیاری از موارد عامل خیالپردازی او است. اگر وقت بچّه در این سنّ با برنامههای مفید پر شود جلوی بروز بسیاری از مشکلات را میگیرد. بازی و فعالیّت بدنی و خستگی او در هنگام خواب تا حدود زیادی مشکل را رفع میکند. گروه همسالان نقش بسیاری در پر کردن اوقات کودک ۵ ساله دارد. همسال مناسب یعنی کودکی که هم جنس و هم فرهنگ کودک ماست بسیار در این امر نقش دارد و میتواند در آرامش و امنیّت او کمک کننده باشد. گاهی صحبتهای ما حسّ عدم امنیت به کودکمان میدهد لذا در صحبت کردنهایمان جلوی فرزندان کاملا هوشیار باشیم.
حضور فرزند جدید در یک خانواده، فصل جدیدی ایجاد میکند که نیازمند تدابیر ویژهای است تا زمینه حسادت و لجبازی در بچّه اوّل را کم کند. از بیکاری بچّه اوّلتان کم کنید و برای او مشغله بیشتری قرار دهید. بازی با همسالانِ مناسب، میتواند بسیار مفید باشد. به دیگر اعضای خانواده بسپارید تا اوقات بیشتری را با فرزند اول بگذرانند و یا در نگهداری نوزادتان کمک بگیرید تا وقت بیشتری را با فرزند اوّلتان بگذرانید. عکسهای نوزادی فرزند اوّل و مرور خاطرات میتواند بسیار کمک کننده باشد چرا که با دیدن عکسها، متوجّه میشود که این ابراز محبتها برای او هم وجود داشته است. با سخنان و ناز دادنهای بیجا و یا توجّه بیجا به فرزند دوّم، موجبات حسادت را در دخترتان پرورش ندهید. اگر گاهی رفتارهای نامناسب دارد آنها را مدام پیش بقیه بازگو نکنید و در عوض از مسئولیّتپذیری و احساس خوب او نسبت به برادرش تعریف کنید. برخی رفتارهای نوزاد را به دوست داشتن دخترتان تفسیر و صمیمیّت و مسئولیّت را در او پرورش دهید. از او بخواهید در نگهداری از نوزاد به شما کمک کند.
عزّت نفس با تولّد کودک، همراه او نیست بلکه هدیهای است که شما والدین در طول زندگی به او خواهید داد. عزّت نفس یا خودارزشمندی، باور و اعتقادی است که فرد درباره ارزش و اهمیّت خود دارد. این مسئله به قدری اساسی است که بر روی شیوهی برخورد کودک با مشکلات زندگی، شکستها، پیروزیها و کیفیّت روابط عاطفی تأثیر دارد. اگر کودک فقط تقویت کنندههای منفی دریافت کند طبیعی است که درک ناخوشایندی از ارزشهای وجودیاش خواهد یافت و اگر به اندازه کافی تشویق شود و پاداش بگیرد با حسّ مثبت و احساس غرور نسبت به خودش رشد میکند. پس در این واقعیت تردید نکنید.
زمانی که از دروغ گفتن فرزندمان آگاه شدیم بهتر است از بازخواست نمودن وی پرهیز کنیم چرا که این امر باعث تحریک او شده تا کار خود را توجیه کرده یا از خود دفاع کند و به سمت پنهانکاری پیش برود تا ما متوجّه واقعیت نشویم. بنابراین بهتر است از واکنش هیجانی شدید مانند دعوا کردن و توبیخ کردن و یا تنبیه خودداری کنیم تا کودک متوجّه شود که نیازی نیست به ما دروغ بگوید. برای مثال متوجّه شدیم که فرزند ما در یکی از درسهایش نمره پایینی گرفته ولی به دروغ به ما میگوید نمره درس (مثلاً) ریاضیاش بالاست. در اینجا بهتر است بگوییم که من متوجّه شدم که در درس ریاضی نمره پایین گرفتی و اگر در این درس مشکلی داری با ما در میان بگذار تا با کمک یکدیگر در امتحانات بعدی نمره بهتری بگیری. در اصل بعد از نشان دادن عکسالعمل مناسب، بهتر است علّتی که باعث دروغگویی کودکمان شده است را پیدا کنیم. در این مثال معمولاً ترس از تنبیه، مقایسه، سرزنش و … میتواند علّت دروغگویی کودک باشد.
۱- تکرار بیش از حدّ توصیه، سبب گستاخی و لجبازی کودک میشود.
۲- بجای جملات دستوری از جملات خبری استفاده کنید.
۳- خواستهها ونیازهای معقول و ضروری و موجّه کودک را پاسخ دهید.
۴- به شخصیّت کودکان توجّه بیشتری کرده و با او برخورد بزرگوارانه داشته باشید.
۵- سرزنش کردن و توبیخ بیش ازحدّ کودک، او را لجبازتر میکند.
۶- به کودک حقّ انتخاب و تصمیمگیری در مورد امور خودش بدهید.
به لحاظ سنّی محدودیّتی برای سنجش هوش کودکان وجود ندارد امّا بهترین سن برای بهرهبرداری مطلوب، ۵ تا ۷ سالگی میباشد در صورتی که با مشکل خاصّی مواجه باشیم یا نیازمند تقویت بخشی از عملکرد ذهنی کودک باشیم فرصت مناسب را در اختیار خواهیم داشت.
پرسش های متداول بخش نوجوان:
آموزش مدیریت مالی به نوجوانان کمکهای فراوانی را در آینده برای استقلال آنها میتواند در پی داشته باشد. شرایطی را برای نوجوان خود فراهم آورید که در قبال کارهایی که انجام میدهد از شما پول دریافت کند یعنی در ازای کار از شما دستمزد بگیرد. به ازای برخی کارهایی که او باید انجام دهد اما شما به جای او اقدام میکنید از حق ماهیانه او کم کنید. بودجهبندی کردن درآمد ماهیانه را به نوجوانتان آموزش دهید. اصلاح الگوهای مالی و نحوه پول خرج کردن را از خودتان شروع کنید تا هماهنگی لازم بین گفتار و رفتار شما برقرار باشد. برای فرزند نوجوانتان نقش یک مدل خوب را ایفا کنید.
در دوره بلوغ بسیار متداول است که نوجوانان از پدر و مادر خود دور شوند و با هم سنّ و سالهایشان احساس نزدیکی کنند. بسیاری از نوجوانان به دلیل نیازی که برای مستقل شدن احساس میکنند نسبت به هرگونه دخالتی از جانب پدر و مادر به شدّت واکنش نشان میدهند. اگر نوجوانِ شما، در برابر دخالتهای خانوادگی طغیان میکند نمیتوانید انتظار داشته باشید که با روی باز، پیشنهادات شما را درباره اندیشیدن پرامید بپذیرد. اما میتوانید با شیوههایی نه چندان آشکار، راهبردهای تقویت امید را به او منتقل کنید. پیشگیری از شرایط نامناسب، همواره سادهتر از اصلاح شرایط نامناسب است. برای پدر و مادرهایی که فرزندشان هنوز وارد مرحله بلوغ نشدهاند زمینهسازی برای گفت و گو، نکته کلیدی یک رابطه خوب است. بیشتر پدر و مادرها خواهان رابطه باز، پرمهر و محترمانه با فرزندشان هستند امّا در عمل بسیاری از پدر و مادرها نمیدانند چگونه چنین رابطهی مفیدی را ایجاد و حفظ کنند. مهارت برای برقراری رابطه را می توان آموخت.
پرسش های متداول بخش ازدواج:
اگر در یک رابطه هیچ تعارض و مشکلی وجود نداشته باشد میتواند نشاندهنده این باشد که یکی از طرفین رابطه، کنارهگیری میکند و یا پذیرش مطلق دارد. بنابراین وجود تعارض در یک رابطه میتواند نشانه رشد رابطه باشد اما به شرطی که طرفین درگیر بتوانند تعارض را به درستی حل کنند و روش حل مسئله را بیاموزند و بکار گیرند.
یکی از معیارهای مهم و چه بسا اولین معیار در انتخاب همسر ایجاد یک حسّ مثبت نسبت به خواستگار میباشد چنانچه طی چند جلسه اول، حسّی ایجاد نشد فرایند خواستگاری را ادامه ندهید و با مشاور متخصّص در حوزه ازدواج مشورت نمایید.
توجه شما کاربر گرامی را به فایل صوتی «علاقه در ازدواج چقدر مهم است» در بخش ازدواج جلب مینمایم.
پرسش های متداول بخش خانواده:
اگر در یک رابطه هیچ تعارض و مشکلی وجود نداشته باشد میتواند نشاندهنده این باشد که یکی از طرفین رابطه، کنارهگیری میکند و یا پذیرش مطلق دارد. بنابراین وجود تعارض در یک رابطه میتواند نشانه رشد رابطه باشد اما به شرطی که طرفین درگیر بتوانند تعارض را به درستی حل کنند و روش حل مسئله را بیاموزند و بکار گیرند.
یکی از معیارهای مهم و چه بسا اولین معیار در انتخاب همسر ایجاد یک حسّ مثبت نسبت به خواستگار میباشد چنانچه طی چند جلسه اول، حسّی ایجاد نشد فرایند خواستگاری را ادامه ندهید و با مشاور متخصّص در حوزه ازدواج مشورت نمایید.
توجه شما کاربر گرامی را به فایل صوتی «علاقه در ازدواج چقدر مهم است» در بخش ازدواج جلب مینمایم.
روابط زناشویی مثل خیلی از موضوعات دچار بیماری میشود که معمولاً یک یا چند مورد از نشانههای زیر را دارد:
زوجین مثل گذشته نسبت به یکدیگر ابراز علاقه نمیکنند.
زوجین تحمّل حرفهای یکدیگر را ندارند و به عبارت دیگر نمیتوانند در مورد مسایل مشترک گفتگو کنند و به نتیجه برسند یا گفتگو به سرعت تبدیل به مشاجره میشود.
روابط خاص زناشویی دچار مشکل میگردد و یکی یا هر دو ابراز نارضایتی میکنند.
در این شرایط بهتر است موضوع به صورت جدّی بررسی و آسیبشناسی شود. عوامل متعدّدی همچون مشکلات روحی (اضطراب، افسردگی و…)، مشکلات و دلخوریهای حل نشده گذشته، ضعف مهارتهای گفتگو و یا موارد دیگری منشأ این موضوع باشد.
بنابر این با توجه به تعدّد دلایل، حتماً با مشاور خانواده مشورت نمایید.
پرسش های متداول بخش بالینی:
زندگی ما انسانها پر است از صحنههای ریز و درشت. واکنش انسانها نسبت به اشتباهات دیگران بسیار متفاوت است. صاحبان خِرَد، در این چنین صحنهای هنر گذشت کردن و بخشیدن را سرلوحهی کار خود قرار میدهند. برای رسیدن به هنر گذشت کردن، روانشناسی نکته ظریفی دارد و آن این است که در مقابل اشتباهات تمام افراد «حساسیت به رنج» انسانها را دنبال کند نه «حساسیت به رفتار» آنها را. با چنین تفکّری در مقابل هر صحنهای از دیگران، دنبال این هستی که چه شده که این فرد این رفتار را از خودش نشان داد؟ چه عاملی باعث رنجش او شده بود؟ آیا خستگی باعث این رفتار او شده؟ آیا گرسنگی؟ آیا کمبود توجه من و …. با این تفکّر دیگر انگشت اتهام را به سمت مقابل دراز نمیکنیم و شخص را لبریز از انتقاد و مؤاخده نمیکنیم چرا که با عدم رعایت این رفتار، طرف مقابل انگیزهاش برای تغییر و بهبودی اخلاق و شخصیت را از دست میدهد و نسبت به اصلاح خود حالت خنثی میگیرد.
حدیثی از رسول خدا(صل الله علیه وآله وسلم) در این باره قابل توجه است که، برای گفتار و کردار برادرت عذری پیدا کن و اگر نیافتی، عذری بتراش.
درخواست پرسش جدید:
کاربر گرامی، در صورتی که پاسخ خود را در قسمت پرسشهای متداول نیافتید با ورود به کارتابل پرسش و پاسخ و ثبت پرسش جدید، پاسخ مشاوران مجرب را دریافت نمایید.